Начин на приготвяне
Зелето се почиства от външните листа, нарязва на тънки ивички и леко се намачква в купа с малко сол.
Тиквичката и морковите се обелват и настъргват на едро ренде и се добавят към зелето.
Зелените ябълки също се обелват (като обелката се запазва за украса), настъргват и прибавят при останалите зеленчуци.
В купичка се приготвя дресингът: чесънът се пресова, към него се добавя зехтинът, майонезата, сока от половината портокал, сол и черен пипер на вкус.
Всичко се разбърква хубаво и прехвърля при зеленчуците.
Зелевата салата отново се разбърква и разпределя в подходящи чинии.
Всяка чиния се декорира с розички от обелката на домат, зелени маслини, розичка от обелката на зелената ябълка, резенчета портокал и листенце магданоз.
Зелевата салата с тиквички, моркови и майонеза е готова.
Със зеле препоръчваме да опиташ и тази вкусна зелева чорба или традиционното свинско със зеле.
Коментари
Старая се да доставям на близките си не само кулинарна наслада, но и чисто естетически преживявания. Все пак се храним и с очите, нали!
А и да отбележа, че вкъщи имам един малък (6 годишен) "Шеф-готвач", който не пропуска възможност да оценява визията и вкуса на ястията ми.
Слава Богу, по-често ме качва "на балкона"! :)
Поздрави!