Начин на приготвяне
Настържете морковите на едро ренде. Нарежете на малки парченца фурмите и сушените сливи. Нарежете или смелете орехите.
Разбийте яйцата със захарта и щипка сол. Прибавете олиото и разбъркайте.
Угасете содата с няколко капки лимонов сок и също добавете.
В отделен съд пресейте брашното от спелта, канела, индийско орехче, джинджифил, бакпулвер и брашното от рожков. Прибавете ги на части към сместа с яйцата.
Накрая добавете настърганите моркови, сушените плодове и орехите. Разбъркайте до хомогенност.
Намажете форма за печене с диаметър 26 см с кокосово масло. Може да го замените и с краве масло.
Изсипете кексовата смес във формата, заравнете и сложете да се пече в загрята на 170°С с вентилатор фурна.
Печете сладкиша 20 минути или до суха клечка. След това оставете да се охлади.
През това време си пригответе глазурата.
Смесете крема сиренето с лъжица течен мед и разбъркайте.
Прибавете заквасената сметана и лимонената кора. Разбъркайте до хомогенност.
Намажете охладения сладкиш с тази глазура и декорирайте с нарязани на ивици фурми и сушени сини сливи.
Накрая поръсете с орехови ядки.
Преди да консумирате оставете сладкиша да престои няколко часа, за още по-добър вкус.
Изключително вкусен издравословен сладкиш със сушени плодове и моркови.