Начин на приготвяне
Сложете в купа микса от сушените плодове - сушени кайсии, фурми, боровинки, стафиди и сливи. По-едрите нарежете.
Добавете към тях лимоновата и портокаловата кора. Полейте ги с рома и покрийте със стреч фолио. Приберете в хладилник и оставете за 12 часа.
В отделна дълбока купа пресейте брашното и добавете към него яйцата, кафявата захар, смлените бадеми и яйцата. С помощта на дървена лъжица разбъркайте добре сместа и сипете посочените ароматни подправки - есенцията ванилия, карамфила, канелата и индийското орехче.
Разбъркайте още веднъж и добавете сушените плодове. Разбъркайте още веднъж сместа и сипете във форма за печене, която предварително сте застлали с хартия за печене.
Тъй като сместа е малко по-тежка, чукнете няколко пъти формата в плота, за да излезе въздухът. Загладете тестото с леко намокрена лъжица, за да не залепва.
Печете плодовия сладкиш в загрята на 150 градуса фурна. Необходимото време е около 150 минути.
Охладете във формата сладкиша и чак тогава го извадете. Сиропирайте го леко с ром и увийте с хартия за печене.
Може да го приберете в метална кутия и да съхранявате на прохладно място. През ден изваждайте
сладкиша и го напоявайте с 5-6 лъжици ром - този процес се прави в продължение на 1-2 седмици.
Поради тази причина, празничният сладкиш трябва да се приготви две седмици преди Нова година.
Новогодишният сладкиш със сушени плодове е страхотен!
Източник: В кухнята с Йоана