Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодови Сладкиши»Новогодишен сладкиш със сушени плодове

Новогодишен сладкиш със сушени плодове

Албена АсеноваАлбена Асенова
Новак
4092k2k2k
Новогодишен сладкиш със сушени плодове
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
08/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
180 мин.
Порции
12
"Задължително скрийте този сладкиш, защото иначе няма да дочака Нова година"

Необходими Продукти

  • сушени плодове - 500 грама
  • ром - 50 мл
  • кафява захар - 200 грама
  • лимонова кора - настъргана от 1 лимон
  • портокалова кора - настъргана от 1 портокал
  • индийско орехче - 1/4 ч.л. на прах
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • канела - 1 ч.л.
  • меласа - 1 с.л. (може и мед)
  • брашно - 300 грама
  • бадеми - 150 г смлени (белени)
  • масло - 200 грама
  • яйца - 4 броя
  • ванилия - 1 ч.л. есенция
  • карамфил - 1/4 ч.л. смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете в купа микса от сушените плодове - сушени кайсии, фурми, боровинки, стафиди и сливи. По-едрите нарежете.

Добавете към тях лимоновата и портокаловата кора. Полейте ги с рома и покрийте със стреч фолио. Приберете в хладилник и оставете за 12 часа.

В отделна дълбока купа пресейте брашното и добавете към него яйцата, кафявата захар, смлените бадеми и яйцата. С помощта на дървена лъжица разбъркайте добре сместа и сипете посочените ароматни подправки - есенцията ванилия, карамфила, канелата и индийското орехче.

Разбъркайте още веднъж и добавете сушените плодове. Разбъркайте още веднъж сместа и сипете във форма за печене, която предварително сте застлали с хартия за печене.

Тъй като сместа е малко по-тежка, чукнете няколко пъти формата в плота, за да излезе въздухът. Загладете тестото с леко намокрена лъжица, за да не залепва.

Печете плодовия сладкиш в загрята на 150 градуса фурна. Необходимото време е около 150 минути.

Охладете във формата сладкиша и чак тогава го извадете. Сиропирайте го леко с ром и увийте с хартия за печене.

Може да го приберете в метална кутия и да съхранявате на прохладно място. През ден изваждайте

сладкиша и го напоявайте с 5-6 лъжици ром - този процес се прави в продължение на 1-2 седмици.

Поради тази причина, празничният сладкиш трябва да се приготви две седмици преди Нова година.

Новогодишният сладкиш със сушени плодове е страхотен!

Източник: В кухнята с Йоана

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: