Начин на приготвяне
Фурната се загрява предварително до 200 градуса. Маже се с масло форма за печене и се поръсва с брашно. Спанакът или швейцарското зеле се мие и задушава около 5 мин., (само с водата, полепнала по листата).
След като е изстинал се изстисква и се реже на ситно. Спанакът се запържва заедно с чесъна в 3 с.л. от маслото на умерена температура. Поръсва се със сол. Тестото се разточва на правоъгълна кора върху набрашнен плот. Покриват се спанакът, чътнито и сиренето.
Късите краища се подпъхват навътре. Внимателно се навива тестото и плънката на дебело руло. Прехвърля се в приготвената тава за печене и се правят няколко разреза в горната част. С четчица се разнася разбитото яйце. Пече се около 35 мин., или докато щруделът стане златисто кафяв.