Начин на приготвяне
За зеленчуковото пюре обелете и нарежете ряпата и картофа на кубчета, след което нарежете лука на ситно.
Сложете ряпата и картофа в средно голяма тенджера; залейте с вода и добавете малко сол. Кипнете, затворете капака и оставете да къкри около 15-20 мин. Или докато двата зеленчука са крехки (проверете с вилица).
Междувременно загрейте маслото в малък тиган на средна температура, добавете лука и сортирайте, докато омекне.
Прецедете картофите и ряпата добре и ги сипете в кухненския робот. Добавете сотирания лук, лимоновия сок, сол и пипер. Пасирайте с робота, докато се получи гладка смес, като постепенно добавяте млякото или сметаната към картофеното пюре.
Пюрето от картофи и ряпа е идеална гарнитура.