Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Крем супи»Зеленчукова супа»Копривена кремсупа с лобода, карфиол и хрупкава гранола

Копривена кремсупа с лобода, карфиол и хрупкава гранола

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Копривена кремсупа с лобода, карфиол и хрупкава гранола
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Копривена кремсупа с любими съставки - здравословна и вкусна"

Необходими Продукти

  • коприва - 150 г бланширана
  • лобода - 50 г
  • карфиол - 400 г
  • картофи - 1 бр. среден
  • целина - 1 стрък селъри
  • пресен лук - 1 връзка
  • моркови - 1 бр. малък
  • кисело мляко - 120 г (може и готварска сметана)
  • зехтин - 40 мл
  • магданоз - 6 стръка
  • индийско орехче - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • сок от лайм - от 1/2 цитрус
  • За Гранола
  • ядки - 100 г (микс или само орехи)
  • семена - 70 г (слънчогледово семе, тиквено семе, ленено семе, сусам)
  • къри - 1 ч.л.
  • балсамов оцет - 30 мл.
  • мед - 30 г (течен, боров)
  • зехтин - 60 мл екстра върджин
  • сух хляб - 150 г (може и натрошени гризини)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с приготвяне на гранолата за хрупкав завършек на тази разкошна пролетна супа:

Нарежете или натрошете сухия хляб на ситно и смесете с натрошените ядки, семената, меда, зехтина, балсамовия оцет и къри на прах. Вместо къри може да се ползва Рас ел Ханут и също става вълшебно.

Хубаво разбъркайте с ръце и разстелете в тавичка, покрита с хартия за печене, леко намазнена.

Запечете в загрята на 180 °C фурна за около 20 минути, като отваряте и разбърквате от време на време.

След като вкусната и хрупкава домашна гранола за супа е готова, оставете я да изстива и се заемете с приготвяне на супата с коприва.

Налълцайте лука, магданоза и целината и ги запържете за 3 минутки. Добавете нарязания картоф, моркова и карфиола разчленен на малки розички. Налейте вода да покрива продуктите и варете 10-12 минути.

След като зеленчуците са полуомекнали, добавете бланшираната и накълцана коприва, измитите и нарязани листа лобода и овкусете със сол и индийско орехче. Аз и тук слагам малко Рас ел Ханут (една щипка).

Варете за още 10-12 минути и ако е нужно, долейте малко топла вода.

След това пасирайте супата и добавете кисело мляко или сметана и прясно изцеден сок от лайм.

Сервирайте копривена кремсупа с лобода, карфиол и хрупкава гранола обилно поръсена с хрупкавата гранола, като от нея може да сложите и в купички допълнително, защото всеки ще иска да си слага още и още в чинията.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: