Начин на приготвяне
Започнете с приготвяне на гранолата за хрупкав завършек на тази разкошна пролетна супа:
Нарежете или натрошете сухия хляб на ситно и смесете с натрошените ядки, семената, меда, зехтина, балсамовия оцет и къри на прах. Вместо къри може да се ползва Рас ел Ханут и също става вълшебно.
Хубаво разбъркайте с ръце и разстелете в тавичка, покрита с хартия за печене, леко намазнена.
Запечете в загрята на 180 °C фурна за около 20 минути, като отваряте и разбърквате от време на време.
След като вкусната и хрупкава домашна гранола за супа е готова, оставете я да изстива и се заемете с приготвяне на супата с коприва.
Налълцайте лука, магданоза и целината и ги запържете за 3 минутки. Добавете нарязания картоф, моркова и карфиола разчленен на малки розички. Налейте вода да покрива продуктите и варете 10-12 минути.
След като зеленчуците са полуомекнали, добавете бланшираната и накълцана коприва, измитите и нарязани листа лобода и овкусете със сол и индийско орехче. Аз и тук слагам малко Рас ел Ханут (една щипка).
Варете за още 10-12 минути и ако е нужно, долейте малко топла вода.
След това пасирайте супата и добавете кисело мляко или сметана и прясно изцеден сок от лайм.
Сервирайте копривена кремсупа с лобода, карфиол и хрупкава гранола обилно поръсена с хрупкавата гранола, като от нея може да сложите и в купички допълнително, защото всеки ще иска да си слага още и още в чинията.
Добър апетит!