Начин на приготвяне
Рецептата е мързелива - за ядачи! Удвоете или утроете продуктите за по-голяма доза. Тавичката е съобразена с вместимостта и втора тавичка за водната баня, в която трябва да излеете вода до средата на вътрешната тавичка.
Подгрявам фурната на максимум 250 градуса.
Докато приготвя яйцата и захарта, правя карамела в тавичката
(малко захар на 5-6 места с малко вода). Може да се разбърка с малко масло.
Разбъркали сме сместа, яйцата със захарта и ванилия. За да стане разноцветен, по-малко, за да стане един цвят - повечко, но не е необходим миксер - бъркайте с вилица или бъркалка.
Сипете карамела в тавичката, отгоре излейте млякото. Леко разбъркваме, за да стане еднородна смес цялото количество.
Поставяме във вече предварително подгряната фурна и намаляваме на около 180-190 градуса за около 20 минути (ако има водна баня по-добре, няма да станат шуплички).
За нас е важно да стане по-бързо и много, че кога ще изстине.
Като образува коричка с характерния цвят, намаляваме температурата, може и преди 20 мин., на 120 - 135 градуса и печем още около 40 мин.
На малко по-ниски температури става по-добре. След една нощ престой в хладилника е по-добър.
Ето ви и класическата рецепта за крем карамел.
Коментари
Значение има дали е на водна баня, в купички ли е и съда; материал, дебелина...
Сложих, нямах ванилия и нарязах банан...
Знам има особен вкус при топлинна обработка, за това оставих на парченца, поставих мед, вместо карамел по дъното на съда...
Идеята ми беше да залея с тънки нишки карамел върху кората...
:) направих като крокант.
около 200 гр. на литър мляко
намалих температурата, защото се притеснявах от съда - тефлонова тавичка тънка...
20мин - 150'
30мин - 100'
Да не сме бебета - аз ям по три крем-карамела най-малко на заведение, три най-малко....!
Да, освен това да каже някой може ли да стане с мед и само карамела да е захар, освен това ще пробвам да залея карамела отгоре, като крокант, защото когато не е в купички голямото количество разтопява финия карамел на дъното в тавичката, а не е хубав прекалено препечен.
Все пак на 4 литра мляко 1 кг захар си е много захар, а се яде за два дни - от мен, ами за батко...!