Начин на приготвяне
В купа сложих яйцата, захарта и ванилията с миксер ги разбих, докато утроиха обема си.
Продължих да бъркам с дървена лъжица и добавих пресятото брашно и разбърках внимателно, да запазя въздушността на сместа.
Фурната се загрява на 160 °C. Тестото се разделя на 3 части. Във форма с падащо дъно се покрива с хартия за печене и се слага всеки от трите блата да се изпече до суха клечка, прободена в центъра на печивото.
Изпечените блатове се оставят да се охладят на метална скара.
Когато трите блата са напълно изстинали, се приготвя сиропът и кремът.
В дълбока купа се слага охладената течна сметана и се разбива с помощта на миксер.
Когато започна да се сгъстява, добавя захарта. Когато сместа се превърна в плътен крем, се добавя и крема сиренето, разбърква се.
Така кремът за тортата кафе е готов.
На дъното на чиния за торта се слага първият тортен блат. Сиропира се леко с хладкото кафе и нанася от крема и се поставя вторият блат.
Сиропира се леко и се покрива с пласт крем.
Сметновата торта трябва да престои една нощ в хладилника.
Преди да се разреже, торта с дъх на кафе се поръсва с натурално какао и нескафе.