Начин на приготвяне
За блата смесете всички сухи състави в купа и разбъркайте, в друг съд разбийте яйцата, киселото мляко и олиото.
Смесете сухите и мокрите съставки, като разбърквате с шпатула. Накрая налейте на части горещото еспресо, разбъркайте всичко до еднородна смес.
Във формата за торта с диаметър 22 см и махащ се борд, застлана с хартия за печене, налейте сместа. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурната до готовност (30-40мин).
В това време разтопете шоколада и с половината направете украса за аранжиране на тортата, другата половина оставете настрани.
Разбийте сметаната и я разделете на три части. В първата сложете какаото и заделения шоколад. Втората и третата оставете чиста, като третата заделете настрани за украса.
Извадете изпечения блат от формата и го оставете да изстине напълно. Сглобете, тортата като разрежете блата на две части.
Сложете едната част във формата, в която пекохте блата и намажете със сметана, като направите вдлъбнатина в средата, в която сипете 200 г от конфитюра.
Върху това сложете сметаната, овкусена с какао, и завършете с втората половина от блата. Извадете тортата от формата и намажете от всички страни със заделената сметана.
Украсете с фигурите от шоколад и 100 г от конфитюра.
Коментари