Начин на приготвяне
За еклерите в съда се сипва водата, солта, захарта и маслото. Когато заври, се прибавя цялото брашно и се бърка непрекъснато до образуване на топка тесто.
След леко охлаждане се прибавят яйцата до пълното усвояване. С лъжица се взима от сместа и на хартия за печене с лъжица се оформят топчета.
Пекат се малките еклери на 240 °C загрята фурна около 30-35 минути. Пълнят се с млечен крем.
Кремът се приготвя като в част от млякото се разтваря брашното, яйцата, а останалото се слага със захарта на котлона.
Като заври, се прибавя на тънка струя, бърка се до сгъстяване. Накрая се добавя ванилия и масло.
Приготвя се карамелената глазура, захарта се карамелизира с водата, прибавя се млякото и пудрата захар и се разбърква.
За шоколадовата глазура всичко се разтопява в касерола на котлона, разбърква се непрекъснато, за да не изгори.
Еклерите се поливат с двете глазури.
Съхраняват се еклери с два вида глазура и млечен крем в хладилник.