Начин на приготвяне
Чашата е с вместимост 220 мл. За сладкиша са нужни общо 6 яйца. Предварително на четири от тях отделете белтъците в отделен съд. Всеки един от четирите жълтъци сложете в отделна чашка!
Най-напред направете блата:
Разбийте четирите белтъци с миксер на сняг. Прибавете захарта и разбивайте още малко, докато се сгъстят до твърди връхчета. Един по един добавете два жълтъка и ванилията.
След това намалете миксера на най-ниска степен, прибавете последователно киселото мляко, в което е угасен бакпулверът, след това олиото, ванилията и накрая брашното. Сипете сместа в тавичка с незалепващо покритие, широка около 28 см. Отгоре поръсете с орехи.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути или при проба с клечка за зъби, тя трябва да излезе суха. Оставете блата да се охлади. През това време направете кремовете един след друг.
Първи крем с кайсии:
Отцедените кайсии пюрирайте с пасатор и ги сипете в касерола със захарта. В друг съд разбийте едно цяло яйце, заедно с един жълтък от отделените. Нишестето размийте с 50 мл сок от компота и прибавете към яйцето като разбърквате.
Сложете кайсиите на огъня, а щом загреят, оттеглете от огъня и към тях добавете яйчената смес с нишестето. Отново върнете на огъня и бъркайте, докато се сгъсти. Към края прибавете краве масло, ванилията и отново разбъркайте, докато се разтопи маслото.
НА ТОЗИ ЕТАП: Направете дупки по изпечения блат с дръжката на дървена лъжица. Веднага залейте блата с кайсиевия крем, докато е все още горещ.
Втори крем - млечен:
Сложете в касерола на огъня 300 мл прясно мляко да загрее, заедно със захарта. Разбъркайте, докато тя се разтопи. Разбийте в купичка едно цяло яйце и един жълтък, от отделените. В друга купичка размийте нишестето със 100 мл прясно мляко, а после смесете с яйцето.
Добавете сместа към горещото мляко и варете при непрекъснато бъркане до сгъстяване на крема. Ароматизирайте с ванилия и накрая добавете маслото. Оттеглете крема от огъня и отново бъркайте до разтопяване на маслото. Излейте млечния крем върху кайсиевия крем на сладкиша.
Шоколадова заливка:
Начупете шоколада на отделни блокчета в малък съд. Поставете го върху друг съд с вода на огъня и разтопете на водна баня. Към шоколадовите блокчета прибавете маслото и млякото.
Разбъркайте и когато получите гладък шоколадов крем, залейте върху млечния крем. По периферията сладкиша можете да поръсите с едро смлени орехи.