Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Лек сладкиш с два вида крем

Лек сладкиш с два вида крем

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Лек сладкиш с два вида крем
Снимка: Даниела Русева
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Истинско майсторско изпълнение - нежен сладкиш, който се топи в устата с цели два вида крем"

Необходими Продукти

  • ЗА БЛАТА
  • белтъци - 4 бр /престояли на стайна температура/
  • жълтъци - 2 бр
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • олио - 1 к.ч.
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • брашно - 1 ч.ч. пълна с връх
  • ванилия - 2 бр.
  • орехи - 1 ч.ч. едро смлени
  • ЗА КАЙСИЕВИЯ КРЕМ
  • плодове - кайсии от един компот, отцедени
  • яйца - 1 цяло + 1 жълтък
  • нишесте - 2 с.л. натурално
  • захар - 6 с.л.
  • вода - 1 к.ч.
  • ванилия - 1 прахче
  • масло - 1 с.л.
  • ЗА МЛЕЧНИЯ КРЕМ
  • прясно мляко - 400 мл
  • нишесте - 3 с.л.
  • яйца - 1 цяло + 1 жълтък
  • захар - 6 с.л.
  • ванилия - 2 прахчета
  • масло - 2 с.л.
  • ЗА ШОКОЛАДОВА ЗАЛИВКА
  • шоколад - 100 г /тъмен/ за готвене
  • прясно мляко - 3 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • орехи - 1 к.ч. /смлени за поръсване/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чашата е с вместимост 220 мл. За сладкиша са нужни общо 6 яйца. Предварително на четири от тях отделете белтъците в отделен съд. Всеки един от четирите жълтъци сложете в отделна чашка!

Най-напред направете блата:

Разбийте четирите белтъци с миксер на сняг. Прибавете захарта и разбивайте още малко, докато се сгъстят до твърди връхчета. Един по един добавете два жълтъка и ванилията.

След това намалете миксера на най-ниска степен, прибавете последователно киселото мляко, в което е угасен бакпулверът, след това олиото, ванилията и накрая брашното. Сипете сместа в тавичка с незалепващо покритие, широка около 28 см. Отгоре поръсете с орехи.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути или при проба с клечка за зъби, тя трябва да излезе суха. Оставете блата да се охлади. През това време направете кремовете един след друг.

Първи крем с кайсии:

Отцедените кайсии пюрирайте с пасатор и ги сипете в касерола със захарта. В друг съд разбийте едно цяло яйце, заедно с един жълтък от отделените. Нишестето размийте с 50 мл сок от компота и прибавете към яйцето като разбърквате.

Сложете кайсиите на огъня, а щом загреят, оттеглете от огъня и към тях добавете яйчената смес с нишестето. Отново върнете на огъня и бъркайте, докато се сгъсти. Към края прибавете краве масло, ванилията и отново разбъркайте, докато се разтопи маслото.

НА ТОЗИ ЕТАП: Направете дупки по изпечения блат с дръжката на дървена лъжица. Веднага залейте блата с кайсиевия крем, докато е все още горещ.

Втори крем - млечен:

Сложете в касерола на огъня 300 мл прясно мляко да загрее, заедно със захарта. Разбъркайте, докато тя се разтопи. Разбийте в купичка едно цяло яйце и един жълтък, от отделените. В друга купичка размийте нишестето със 100 мл прясно мляко, а после смесете с яйцето.

Добавете сместа към горещото мляко и варете при непрекъснато бъркане до сгъстяване на крема. Ароматизирайте с ванилия и накрая добавете маслото. Оттеглете крема от огъня и отново бъркайте до разтопяване на маслото. Излейте млечния крем върху кайсиевия крем на сладкиша.

Шоколадова заливка:

Начупете шоколада на отделни блокчета в малък съд. Поставете го върху друг съд с вода на огъня и разтопете на водна баня. Към шоколадовите блокчета прибавете маслото и млякото.

Разбъркайте и когато получите гладък шоколадов крем, залейте върху млечния крем. По периферията сладкиша можете да поръсите с едро смлени орехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: