Начин на приготвяне
Първо, правим блатовете. Смесваме маслото, захарта и меда в съд, който ще сложим на парна баня.
Докато сместа се разтопи, разбиваме яйцата, като добавяме солта и содата и оставяме да постоят. След това ги добавяме чрез разбъркване с тел към сместа върху парната баня. Бием 10 минути на топло.
Сваляме от огъня и на порции чрез разбъркване добавяме брашното. Слагаме тестото в намазано с олио домакинско фолио, правим го на салам и го прибираме в хладилника поне за час (да стегне).
В това време върху листове хартия за печене очертаваме кръгове, където ще разточваме блатовете. Очертаните кръгове трябва да са малко по-големи по диаметър от диаметъра на формата за торта. Те може да са 6, 8, 10, зависи колко висока форма за торта имаме и колко е широка тя. Колкото е по-широка, толкова по-малко блатове ще правим.
Нарязваме стегналото тесто на съответния брой парчета, от които оформяме топчета. Поръсваме (периодично) с брашно и разточваме блатовете с размера на очертаното. За по-лесно, може да покрием корите с домакинско фолио и тогава да точим.
Блатовете за торта трябва да станат почти 1 мм дебели. Набождаме с вилица и изпичаме на 200 °C. Става бързо! Затова пригответе първоначално поне 3 от тях, а после междувременно правете следващите. Веднага щом се изпекат, захлупваме с извадената долна част от формата за торта, за да изрежем правилни кръгове. Страничните парчета отделяме настрана. Тези блатове може да престоят завити във фолио до седмица в хладилника.
Пристъпваме към направата на крема за тортата.
Разбиваме маскарпонето с кондензираното мляко. Разбиваме маслото с пудрата захар. Съединяваме двете смеси и добавяме ванилията. Разделяме сместа на толкова части, колкото блатове сме направили, като оставяме една част за намазване на тортата Медовик отстрани.
Редим блат – крем, блат - крем, завършваме с крем. Остатъците от изпечените блатове слагаме в плик и правим на трохи, като размачкваме с точилка.
Прибираме тортата да стегне в хладилник. Сваляме страничната преграда на формата, намазваме с остатъка от крема и поръсваме отгоре и отстрани с трохите от блатовете и отново връщаме в хладилника.
След няколко часа медената торта е готова.
Пръстите да си оближеш!
Коментари