Начин на приготвяне
В тенджерка с дебело дъно или касерола се слагат маслото, меда и захарта, включва се котлона на средна степен, разбърква се до пълното разтваряне на захарта.
Добавя се угасената сода в лимоновия сок. Внимавайте, защото се образува гъста пяна и сместа започва да се вдига нагоре. Бъркайте 2-3 минути на котлона, след което свалете от огъня и оставете няколко минути да поизстине. Добавете солта и прехвърлете в друга купа, така ще спадне по-бързо топлината.
Разбийте в купа яйцата и започнете постепенно да прибавяте към сместа, като бъркате непрестанно. Последно започнете да добавяте по 1-2 лъжици брашното. Когато сместа се сгъсти, прехвърлете на работния плот да доомесите тестото.
Готовото меко тесто се разделя с помощта на кантарче на 10 равни топчета. Върху хартия за печене (изрежете си поне 4-5 листа, които да ползвате) се посипва малко брашно, за да разточите корите. С помощта на капак, или както аз направих с регулируем ринг, наместих на 20 см диаметър и изрязах кръг.
Преди да преместя в тавата за печене, надупчих блатовете с вилица, за да не се надуват и кривят. От изрезките се правят още 1-2 блата. Пекат се на 180 градуса за 4-5 минути, стават много бързо. Подредете ги в чиния, един върху друг, и когато всички са готови, се притискат с дъска, да се изравнят.
Следва приготвянето на крема за тортата. Сладкарската сметана се разбива с пудрата захар до получаване на плътна смес.
Царевичното нишесте лимон или ванилия се сварява с прясно мляко по описание на пликчето. Когато е готово се слага масло. Бърка се докато изстине или се покрива с найлоново стреч фолио (да не хваща коричка) и се оставя да се охлади, след което се прибавя към сметаната.
Сглобяването на медената торта става в ринг в последователност кора, крем, докато свърши кремът. Ако ви останат кори, сложете ги в торбичка, може да се съхраняват до два месеца.
От една от корите направете трохи в чопъра. Декорирайте с трохите.
Белият шоколад се разтопява на водна баня, разстила се върху бъбъл найлон, предварително измит, подсушен и изрязан в кръг с диаметър 16 см. Сложете го във фризера да стегне, след което го отлепете внимателно и сложете върху горната част на тортата, посипете по края с трохите, за да покриете краищата на питата.
Втечненият мед се сипва в найлонов еднократен пош и внимателно се слага във всяка килийка, за да се получи ефекта на медена пита.
От фондан се оформят пчелички и се поставят по месечната пита.
Тортата Медовик е готова.