Торта Медовик (Оригиналът)

Торта Медовик (Оригиналът)4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Тази торта Медовик е уникална! Като рецепта изглежда сложна, но не е чак толкова. Затова пък резултатът е приказен!"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • брашно - 300 г
  • яйца - 2 бр.
  • сода бикарбонат - 1 лъжичка
  • сол - малко
  • мед - 2 с.л.
  • краве масло - 75 г
  • захар - 100 г
  • За крема
  • краве масло - 100 г меко
  • маскарпоне - 250 г
  • пудра захар - 150 г
  • ванилия - 1
  • кондензирано мляко - 3 с.л. подсладено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, правим блатовете. Смесваме маслото, захарта и меда в съд, който ще сложим на парна баня.

Докато сместа се разтопи, разбиваме яйцата, като добавяме солта и содата и оставяме да постоят. След това ги добавяме чрез разбъркване с тел към сместа върху парната баня. Бием 10 минути на топло.

Сваляме от огъня и на порции чрез разбъркване добавяме брашното. Слагаме тестото в намазано с олио домакинско фолио, правим го на салам и го прибираме в хладилника поне за час (да стегне).

В това време върху листове хартия за печене очертаваме кръгове, където ще разточваме блатовете. Очертаните кръгове трябва да са малко по-големи по диаметър от диаметъра на формата за торта. Те може да са 6, 8, 10, зависи колко висока форма за торта имаме и колко е широка тя. Колкото е по-широка, толкова по-малко блатове ще правим.

Нарязваме стегналото тесто на съответния брой парчета, от които оформяме топчета. Поръсваме (периодично) с брашно и разточваме блатовете с размера на очертаното. За по-лесно, може да покрием корите с домакинско фолио и тогава да точим.

Блатовете за торта трябва да станат почти 1 мм дебели. Набождаме с вилица и изпичаме на 200 °C. Става бързо! Затова пригответе първоначално поне 3 от тях, а после междувременно правете следващите. Веднага щом се изпекат, захлупваме с извадената долна част от формата за торта, за да изрежем правилни кръгове. Страничните парчета отделяме настрана. Тези блатове може да престоят завити във фолио до седмица в хладилника.

Пристъпваме към направата на крема за тортата.

Разбиваме маскарпонето с кондензираното мляко. Разбиваме маслото с пудрата захар. Съединяваме двете смеси и добавяме ванилията. Разделяме сместа на толкова части, колкото блатове сме направили, като оставяме една част за намазване на тортата Медовик отстрани.

Редим блат – крем, блат - крем, завършваме с крем. Остатъците от изпечените блатове слагаме в плик и правим на трохи, като размачкваме с точилка.

Прибираме тортата да стегне в хладилник. Сваляме страничната преграда на формата, намазваме с остатъка от крема и поръсваме отгоре и отстрани с трохите от блатовете и отново връщаме в хладилника.

След няколко часа медената торта е готова.

Пръстите да си оближеш!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Това не е оригинал! В оригинала се ползва Заквасена сметана, а не маскарпоне!
19.05.2024 17:42
Анонимен
Анонимен
В оригинальном рецепте крем только из сметаны
30.10.2023 11:05
1
Потребител#326894
Потребител#326894
Вкусно се получи.
14.05.2023 23:16