Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Обикновен сладкиш с череши и бадеми

Обикновен сладкиш с череши и бадеми

В кухнята с БениВ кухнята с Бени
Мастър Шеф
4066286627
Обикновен сладкиш с череши и бадеми3 / 3
22/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
14
"Летният ви следобед няма нужда от нищо друго - парче от този черешов сладкиш и едно капучино"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 средно големи
  • захар - 1 ч.ч. /200 г/
  • олио - 100 мл
  • кисело мляко - 1 ч.ч. /240 г/
  • сода за хляб - 1 ч.л. /равна/
  • ванилия - 1 ч.л.
  • брашно - 2 ч.ч. непълни /общо 250 г/
  • череши - 400 г
  • пудра захар - за поръсване
  • филирани бадеми - малко по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За мярка ползвам чаша с вместимост от 250 мл.

Продуктите са за тава с диаметър 30 см.

Черешите измих и с помощта на фиба им почистих костилките, след което по-едрите нарязах на две. Може да ги разрежете на две и тогава да им махнете костилката.

В купа сложих яйцата, захарта, ванилията и разбърках с миксер до пухкава смес или около 2 минути.

На тънка струйка при непрекъснато разбъркване добавих олиото, а след това и киселото мляко с добре шупналата в него сода.

Вече без миксер добавих пресятото брашно и разбърках до получаване на гладка и нетвърде гъста смес. С брашното не бива да се прекалява, защото печивото ще стане по-твърдо.

По-добре една идея по-малко брашно да сложим, отколкото повече, за да сме сигурни, че сладкишът с череши ще стане мекичък.

Фурната загрях на 160 °C. Тавата покрих с хартия за печене, която изрязах със същия диаметър и я намазах с масло, както и стените ѝ. Изсипах тестото и върху него подредих плодовете, като ги натиснах, за да потънат до средата.

Пекох около 30 минути или до суха клечка, прободена в центъра на печивото. Поръсих плодовия сладкиш с пудра захар и почти топъл го разрязахме. Нямаше време да изстива.

Да ви е сладко!

Препоръчвам обикновен сладкиш с череши и бадеми да се пече дори в по-голямата тава, защото така няма да бъде твърде висок и ще има добър баланс между тестото и плодовете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: