Начин на приготвяне
Прясното мляко се затопля леко, добавят се захарта, маята и 2 с.л брашно. Оставя се да шупне за около 10 мин.
Брашното се пресява и в него се оформя кладенче прибавят се останалите продукти за тестото и шупналата мая.
Омесва се меко тесто, което втасва покрито на топло за 40 мин.
От втасалото тесто се оформят малки топчета, като преди оформянето на всяко топче ръцете се намазват с мас.
Топчетата се подреждат в тава с диаметър 24 см и отгоре се намазват с останалото количество мас.
Оформената питка се оставя да втаса за още 40 мин.
Вече втасала се намазва с разбития жълтък и кисело мляко.
Печем питката пухкавелка в умерена фурна до златисто.
Вижте също тънкости при приготвянето на питка и украса за погача.
Коментари