Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка пухкавелка

Питка пухкавелка

КрисиКриси
Новак
48503134
Питка пухкавелка
Снимка: Криси
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
1
"Топла, вкусна и ароматна питка пухкавелка - истинска царица на масата."

Необходими Продукти

  • За тестото
  • белтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 300 мл
  • суха мая - 7 г
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • ябълков оцет - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 2/3 с.л.
  • брашно - 500 - 600 г до меко тесто
  • свинска мас - 1 с.л. за оформяне
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 равна с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля леко, добавят се захарта, маята и 2 с.л брашно. Оставя се да шупне за около 10 мин.

Брашното се пресява и в него се оформя кладенче прибавят се останалите продукти за тестото и шупналата мая.

Омесва се меко тесто, което втасва покрито на топло за 40 мин.

От втасалото тесто се оформят малки топчета, като преди оформянето на всяко топче ръцете се намазват с мас.

Топчетата се подреждат в тава с диаметър 24 см и отгоре се намазват с останалото количество мас.

Оформената питка се оставя да втаса за още 40 мин.

Вече втасала се намазва с разбития жълтък и кисело мляко.

Печем питката пухкавелка в умерена фурна до златисто.

Вижте също тънкости при приготвянето на питка и украса за погача.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Криси
Криси
Благодаря за милите думи.
06.02.2025 15:40
Анонимен
Анонимен
Направих тази питка,надмина очакванията ми,беше наистина много пухкава и ароматна!
03.02.2025 08:06