Начин на приготвяне
За мярка ползвам чаша с вместимост от 250 мл.
Продуктите са за тава с диаметър 30 см.
Черешите измих и с помощта на фиба им почистих костилките, след което по-едрите нарязах на две. Може да ги разрежете на две и тогава да им махнете костилката.
В купа сложих яйцата, захарта, ванилията и разбърках с миксер до пухкава смес или около 2 минути.
На тънка струйка при непрекъснато разбъркване добавих олиото, а след това и киселото мляко с добре шупналата в него сода.
Вече без миксер добавих пресятото брашно и разбърках до получаване на гладка и нетвърде гъста смес. С брашното не бива да се прекалява, защото печивото ще стане по-твърдо.
По-добре една идея по-малко брашно да сложим, отколкото повече, за да сме сигурни, че сладкишът с череши ще стане мекичък.
Фурната загрях на 160 °C. Тавата покрих с хартия за печене, която изрязах със същия диаметър и я намазах с масло, както и стените ѝ. Изсипах тестото и върху него подредих плодовете, като ги натиснах, за да потънат до средата.
Пекох около 30 минути или до суха клечка, прободена в центъра на печивото. Поръсих плодовия сладкиш с пудра захар и почти топъл го разрязахме. Нямаше време да изстива.
Да ви е сладко!
Препоръчвам обикновен сладкиш с череши и бадеми да се пече дори в по-голямата тава, защото така няма да бъде твърде висок и ще има добър баланс между тестото и плодовете.