Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Обикновен сладкиш с боровинки

Обикновен сладкиш с боровинки

В кухнята с БениВ кухнята с Бени
Мастър Шеф
4066286637
Обикновен сладкиш с боровинки
Снимка: В кухнята с Бени
1 / 2
08/03/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
14
"Любим боровинков сладкиш, който може да приготви и начинаещ кулинар"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 200 г
  • олио - 100 мл
  • кисело мляко - 1 ч.ч. /230 г
  • сода за хляб - 1 ч.л. /без връх/
  • ванилия - 1 ч.л.
  • брашно - 2 ч.ч. /непълни/ 260 г
  • боровинки - 280 г замразени /около 2 ч.ч./
  • брашно - 1 с.л.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За мярка ползвах две чаши. Чаената чаша е с вместимост от 250 мл. Кафената чаша е с вместимост от 100 мл.

Продуктите са за тава с диаметър 30 см.

В купа сложих яйцата, захарта, ванилията и разбърках с миксер до пухкава смес за около минута и половина. На тънка струйка при непрекъснато разбъркване добавих олиото, а след това и киселото мляко с добре шупналата в него сода.

Вече без миксер добавих пресятото брашно до получаване на средно гъста смес. С брашното не бива да се прекалява, защото печивото ще стане по-твърдо.

По-добре една идея по-малко брашно да сложим, за да сме сигурни, че плодовият сладкиш ще стане пухкав. Най-добре е да се спазват точните грамажи.

В чиния сложих боровинките и ги поръсих с лъжицата брашно. Внимателно ги раздвижих, за да полепне максимално по тях. Направих това с идеята, боровинките да не потънат по време на печенето. Добавих ги в сместа и разбърках за кратко.

Фурната загрях на 170 °C. Тавата покрих с хартия, изрязана със същата форма и размер. Стените и дъното/хартията намазах с масло и разпределих сместа.

Пекох около 30 минути или до суха клечка, прободена в центъра на боровинковия сладкиш.

Леко охладен, го поръсих обилно с пудра захар.

Разрязахме го не съвсем изстинал.

Да ви е сладко с моя обикновен сладкиш с боровинки!

Уточнение: Реших да си спестя цапането на ръцете и затова не подредих боровинките върху вече сложеното в тавата тесто, а ги сложих в него. Това леко оцвети сместа. Ако искате да постигнете по-добър цветови контраст между тестото и боровинките, ги разпределете върху тестото.

Приготвяла съм сладкиша и със замразени вишни, като тук може да видите рецептата. Предполагам, че ще се получи с всякакви замразени плодове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Иивинка
Иивинка
Еха, страхотно изглежда.
10.03.2022 17:53