Начин на приготвяне
Накълцайте на ситно или настържете лука и домата с щипка захар. Запържете ги за 5 минути в тенджерка с 50 мл олио.
Налейте водата, сложете дафиновия лист и солта и увеличете огъня, за да заври.
През това време си измийте ориза в няколко води и когато течността заври го сипете в супата. Варете около 20 минути като намалите огъня до среден.
Докато оризът се вари, отцедете нахута от течността в консервата и го измийте добре.
Сипете в супата заедно с масълцето и гответе още 1-2 минути.
Поднесете на момента горещата оризова супа, поръсена с прясно смлян черен пипер и лимонов сок. Украсете с резени лимон и пресни листа от босилек.
Забележка: Тази супа се сервира и консумира на момента, защото оризът в нея е повече и ако престои, той ще поеме бульона и ще набъбне много. Ако няма да се консумира цялото количество супа с нахут на момента, то най-добре сложете по-малко ориз, за да ви остане чорбичка и на следващия ден.
Добър апетит с моята икономична оризова супа с нахут!