Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Зеленчукова Супа»Икономична оризова супа с нахут

Икономична оризова супа с нахут

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Икономична оризова супа с нахут
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
30/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
26 мин.
Общо
36 мин.
Порции
4
"Икономична, но много вкусна супа за цялото семейство Тази супа се сервира и консумира на момента, защото оризът в нея е повече и ако престои, той ще поеме бульона и ще набъбне много."

Необходими Продукти

  • ориз - 200 г
  • нахут - 240 г сварен, от консерва
  • лук - 1 глава, средна или малка, около 80 - 100 г
  • домати - 1 бр. среден размер
  • олио - 50 мл
  • масло - 15 г
  • вода - 1.4 л.
  • сол - 1 и 1/2 ч.л. или на вкус
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - за поръсване накрая
  • захар - 1 щипка
  • лимони - резени за сервиране+ лимонов сок
  • босилек - пресни листенца за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте на ситно или настържете лука и домата с щипка захар. Запържете ги за 5 минути в тенджерка с 50 мл олио.

Налейте водата, сложете дафиновия лист и солта и увеличете огъня, за да заври.

През това време си измийте ориза в няколко води и когато течността заври го сипете в супата. Варете около 20 минути като намалите огъня до среден.

Докато оризът се вари, отцедете нахута от течността в консервата и го измийте добре.

Сипете в супата заедно с масълцето и гответе още 1-2 минути.

Поднесете на момента горещата оризова супа, поръсена с прясно смлян черен пипер и лимонов сок. Украсете с резени лимон и пресни листа от босилек.

Забележка: Тази супа се сервира и консумира на момента, защото оризът в нея е повече и ако престои, той ще поеме бульона и ще набъбне много. Ако няма да се консумира цялото количество супа с нахут на момента, то най-добре сложете по-малко ориз, за да ви остане чорбичка и на следващия ден.

Добър апетит с моята икономична оризова супа с нахут!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: