Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Оризова Супа»Турска оризова супа Яйла

Турска оризова супа Яйла

В кухнята с БениВ кухнята с Бени
Мастър Шеф
4066286637
Турска оризова супа Яйла
Снимка: В кухнята с Бени
1 / 2
16/02/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
Порции
5
"Турска оризова супа Яйла"

Необходими Продукти

  • ориз - 6 с.л. (100 г)
  • кисело мляко - 160 г
  • жълтъци - 2 бр.
  • брашно - 2 с.л. (20 г)
  • масло - 3 с.л. (40 г)
  • олио
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За мярка ползвам чаена чаша с вместимост от 250 мл.

Оризът измих и сложих в средно голяма тенджера. Залях го с 1700 мл вода, добавих 1 ч.л. сол, 1 ч.л. олио и когато завря, намалих степента на котлона на 4 от 6 на моята печка. Варих без капак около 15 минути, или докато оризът започна да омеква, но без да не е напълно сварен.

През това време в касерола смесих киселото мляко, брашното и двата жълтъка.

Посолих леко и разбърках добре с кухненска бъркалка, докато сместа стана гладка. Сложих съда на друг котлон и на средна степен я загрях, докато завря.

Добавих ½ ч.ч. (130 мл) гореща вода и разбърках добре. Когато завря втори път, я отстраних от котлона.

Взех 1-2 черпака от течността в тенджерата с ориза и смесих със застройката. След това изсипах сместа от касеролата в тенджерата и разбърках.

След като завря, оставих супата да се вари 5-7 минути и я отстраних от котлона. Тук е моментът да я опитате на сол и да добавите, ако ви се стори, че има нужда.

В метална купичка на средна степен на котлона разтопих маслото, добавих няколко капки олио и стрития сух джоджен. Оставих да се готви за не повече от 1 минута. По-голямата част добавих към супата, а оставих малко и за аранжировка на първите 2 порции.

Оризовата супа се поднася топла. Подготвих и ситно смлени сухи лютиви чушлета, за който желае.

Тъй като оризът има свойството да набъбва в течна среда е добре да приготвите супата за едно ядене. И за второто ще е също толкова вкусна, но е възможно оризът да е сгъстил доста бульона и да се получи рядка яхния.

Аз лично обичам по-гъсти супи, но ако вие предпочитате по-рядки, по време на готвенето добавете още малко гореща вода.

Турската оризова супа Яйла е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: