Начин на приготвяне
Подгответе плодовете от касис, като отделите зрънцата от чепката (внимателно, без да ги мачкате). Измийте плодовете и ги прецедете много добре, почти сухи.
Пасирайте плодовете в блендер и през цедка прекарайте сместа, като с помощта на лъжица я притискате, за да отделите сока на плода.
На 200 мл прясно изцеден сок, добавете 250 г захар, разбъркайте, докато захарта се разтвори напълно. Сипете сместа в измити и подсушени буркани и затворете капачките им с ръка.
Съхранявайте на студено място в хладилник.
Така приготвеното здравословно желе е не само вкусен десерт, но и ще укрепи имунната система през есенно зимния период.
Може да се използва желето по време на настинка. При избора на тази технология – без варене, в продукта ще останат повече полезни вещества и си струва да го съхранявате в хладилник, до пролетта.
Вижте още рецепти за сладко от касис.