Начин на приготвяне
Измийте и обелете патладжаните и тиквичките, нарежете на колелца и ги поставете поотделно в купи, поръсете със сол и оставете настрани за 30 минути.
Опечете чушките и обелете, почистете ги от кочаните и семената. След определеното време, изпечете колелцата от тиквички и патладжан в намазана с олио тава до златист загар.
Нарежете чушките на парченца.
В тенджера налейте олиото и прибавете нарязания на ситно лук, запържете до омекване. Прибавете доматения сок и варите, докато се посгъсти. Прибавете нарязаните чушки и след като отново заври, премахнете от котлона. Прибавете нарязаните скилидки чесън и посолете на вкус, разбъркайте.
В правоъгълна тава, намазана с олио, наредете ред печен патладжан, ред печени тиквички, полейте с част от доматената смес и заравнете.
Поръсете с извара и отново ред патладжан, ред тиквички и доматена смес, заравнете и поръсете с извара.
В купа разбийте яйцата и прибавете киселото мляко, разбъркайте и залейте зеленчуковата запеканка.
Поръсете с нарязан магданоз и поставете тавата в предварително нагрята на 180°C фурна, печете до златист загар на заливката.
Диетична запеканка с патладжан и тиквички е вкусна и здравословна за обяд или вечеря.