Начин на приготвяне
В подходящ съд (касерола, тиган) карамелизираме захарта.
Добавяме маслото и веднага след това прибавяме предварително обелените и нарязани на шайби банани, които сме напръскали с лимоновия сок.
Разбъркваме добре и оставяме карамелената смес на умерена температура за не повече от 3 минути. Отстраняваме съда от котлона и оставяме да изстине.
В дълбока купа разбиваме яйцата със захарта и ванилията на пяна.
Прибавят се последователно прясното мляко, олиото. Брашното заедно с бакпулвера се пресява направо в купата. Всичко се обърква много добре, да не останат бучици.
Двете смеси се смесват.
Приготвената смес можете да разпределите в индивидуални силиконови формички или в по-голяма, както си решите.
Аз предпочетох да направя 12 бр. малки кексчета и един средно голям кекс.
По желание може да поръсите любимите мъфини с шоколадови капки или натрошени ядки.
Печете в предварително загрята фурна на 175-180 °C за около 45 мин.(според моята фурна).
След като извадите карамелените кексчета с банан от формите, оставете да изстинат и поръсете с пудра захар.
Приятен апетит с тези бананови мъфини!