Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладолед»Мелба»Домашна шоколадова мелба с нектарини

Домашна шоколадова мелба с нектарини

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5646k2k6
Домашна шоколадова мелба с нектарини
Снимка: Мина Димитрова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Тази домашна шоколадова мелба с нектарини е същински празник с чаша за сладолед"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 500 мл + 100 мл
  • кристална захар - 200 г
  • краве масло - 50 г
  • жълтък - 3 бр.
  • нишесте - 1/2 с.л.
  • натурално какао - 1 с.л.
  • млечен шоколад - 100 г
  • нектарина - 1 бр.
  • маслени бисквити - 8 бр.
  • топинг - по желание горски плодове
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера на котлон се поставя 500 мл прясно мляко. Прибавя се към млякото и краве маслото. Изчаква се сместа да заври и след това се оставя котлона на ниска степен.

В купа се разбиват жълтъците с миксер до побеляване. Прибавя се нишестето, натуралното какао и захарта на кристали и накрая се добавя и другата част от прясното мляко около 100 мл. И отново се разбива с миксер.

Получената смес се прибавя към врящото прясно мляко, като непрекъснато се разбърква. Веднага след като млякото започне да кипва, сместа се отстранява от котлона.

Тенджерата се поставя в съд със студена вода, шоколадът се начупва на малки парчета и се поставя в сместа, като периодично се разбърква, докато се разтопи шоколадът и сместа стане еднородна.

Оставя се да изстине напълно. Изсипва се сместа в кутия за сладолед или друга подходяща с капак и я поставя във фризера за едно денонощие.

В купички за сладолед на дъното се натрошават две маслени бисквити. Върху тях с лъжица се загребва от шоколадовия сладолед.

Мелбата се украсява с нектарина, нарязана на тънки филийки, и с топинг горски плодове.

Нека ви е вкусно с моята домашна шоколадова мелба с нектарини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
От всички рецепти в нета, които разглеждах, това ми се струва най-логичната и истинската, с основни продукти: прясно мляко, мазнина (краве масло, жълтъци или какаово масло), и подскадител (захар или нещо друго). Непременно ще го пробвам, благодаря за рецептата!
08.04.2024 18:32
Sofia Koleva
Sofia Koleva
Изглежда много вкусно!
19.08.2022 09:30