Начин на приготвяне
Черешите се измиват много добре, преди да се почистят, за да не се налее вода след премахване на дръжките. Дръжките се отстраняват.
Черешите се почистват от костилките, като се внимава черешите да не се разпукват много.
Захарта се слага в тенджера.
Прибавя се 2 ч.ч. вода и се оставя да се вари, докато се сгъсти до степен капката да се проточва в нишка.
След като сиропът е готов, се отстранява от огъня и се оставя да се охлади.
След ката сиропът е охладен, в него се изсипват изчистените от костилките и дръжки череши.
Разбърква се много внимателно и се оставят 10 мин да престоят в сиропа, след което отново тенджерата се слага на котлона - първоначално на слаб огън, който след 10 мин се засилва на умерен.
При получени кристали по стените на тенджерата краят на чиста кърпа се потапя в студена вода и с него се премахват кристалите.
Вари се 60 мин, като 5 мин преди отстраняване от огъня се прибавя лимонтузуто.
След като се свали от котлона, се прибавя ванилията и се разбърква много добре.
Тенджерата със сладко от череши се покрива с кърпа и се оставя 24 часа, след което се слага в буркани.
Сладко от бели череши по стара рецепта, което ще пазите само за специални моменти :)