Начин на приготвяне
Измивам черешите и ги почиствам от дръжките и костилките. Задължително използвам ръкавици, защото пръстите се боядисват, но ако не разполагате с такива, нужно е само да накиснете ръцете в купа с топла вода и лимонтузу, за да се почистят (личен опит).
В голяма емайлирана тенджера редувам на слоеве череши и захар, като завършвам със захар и оставям за през нощта в хладилника - да пуснат черешите сок.
Оставям в хладилника и чинийка за проверка гъстотата на сладкото. След като сладкото заври, добавям ванилията, разбърквам и оставям да къкри на среден огън, докато капка изсипана върху охладената чинийка вече не се разтича.
Добавям лимонената киселина, разбърквам и оставям да поври още 1-2 минути. Отстранявам, разтърсвам леко съда - да се събере пяната в средата и отстранявам насъбраната се пяна със суха решетъчна лъжица.
Измивам и подсушавам бурканчетата за сладкото. Разсипваме го в сухите бурканчета, затварям и обръщам с капачката надолу, за да се запечатат.
Коментари