Начин на приготвяне
Измити и почистени от дръжките смокини, които не са много едри, разрязах на две половинки.
Отгоре им изсипвам захарта и оставям малко да престоят, така да може да се стопи захарта и да стане на сироп от влагата на плодовете. Но тази част от рецептата може да се пропусне, ако нямате време, аз често не успявам.
След това слагате тавичката в загрята на 180 градуса фурна и веднага намалявате на 150-160 градуса. Така сладкото от смокини се пече, но на тази температура не кипи и не се пени.
Разбърквам периодично и когато сиропът се сгъсти, но не прекалено е почти готово. Аз проверявам с капка от него в чаша с вода, ако не се размие веднага, значи е готово.
Добавям лимонтозуто и разбърквам. На този етап се слага и лист индрише по желание.
След пет минути вадя от фурната и го сипвам в топли и сухи бурканчета. Затварям и обръщам върху капачките, да се затворят херметически от топлината.
Завивам бурканите с кърпа и след 12 часа прехвърлям в килер или мазето.
Сладкото от смокини на фурна е готово.
Виж също за какво са полезни листата от смокиня и как да си направим страхотни маски за лице със смокини.
Коментари