Начин на приготвяне
Почистете, измийте и разполовете смокините. Крушите си обелете, почистете от семките и нарежете на парченца.
Разпределете плодовете в тава, покрийте със захар и налейте водата. По принцип количеството й зависи и от това колко сочни са плодовете, затова, ако сортът смокини, който използвате, е по-сух, то може да сложите малко повечко вода и захар.
Имам позната, която приготвя това сладко в абсолютно диетичен вариант, без никаква захар. Това също е опция, но би било удачно за бърза употреба и само в случаи, когато самите плодове са достатъчно ароматни и сладки.
Разбъркайте хубаво и печете под фолио на 160-170 градуса с вентилатор докато смокините и крушите омекнат и течността се сгъсти. Накрая поръсете с лимонов сок, разбъркайте леко и оставете във фурната без фолио докато получите желаната гъстота (10-15 минути).
Продължителността на печене е взависимост от количеството. При мен от 45 големички и сочни смокини и 3 круши се получиха 3 бурканчета разкошно сладко, както и ми остана една малка купичка за сутрешните палачинки.
Топлото сладко разпределете в стерилизирани предварително бурканчета (изварени или загряти във фурната, за да са идеално чисти от бактерии, включително и капачките).
Затворете добре и обърнете с капачката надолу. Оставете така да изстинат и след това приберете за съхранение на хладно и тъмно място.
Сладкото от смокини и круши на фурна е готово.