Начин на приготвяне
Измийте смокините и ги почистете от дръжките.
Засипете ги със захарта и оставете да престоятза през нощта (може да пропуснете престоя, но така плодовете освобождават повече течност).
Печете сладкото в загрята на 200 градуса фурна, като разбърквате от време на време.
Сладкото е готово, когато сиропът се сгъсти и не се разтича навсякъде, когато капнете от него върху чинийка.
Когато желаната гъстота е постигната се изсипва лимонтузуто, разбърква се и се оставя за още 5 минути във фурната.
След това се налива в избраните бурканчета и се стерилизира 10 минути.
Лесното смокиново сладко на фурна е готово.
Ако рецептата ти харесва, опитай и предложенията ни за сладко от цели смокини или сладкото от зелени смокини.