Начин на приготвяне
Едри смокини се измиват добре и с ножица се отрязва дръжката отгоре.
Наредете ги в дълбока тава една до друга, отгоре поръсете със захар, сложете пръчка канела, сипете водата и сложете във загрята фурна на 180 градуса.
Печете на умерена фурна до готовност, извадете тавата, добавете лимонена киселина, разбърква се и още горещо и внимателно сипвате с черпаче в сухи буркани.
Затваряте с капачка и обръщате с дъното нагоре докато се охлади - за 1 нощ.
Сладкото от смокини се съхранява на тъмно и хладно до зимата, ако остане.
Сладкото не съм бъркала нито веднъж, само се наблюдавам да се сгъсти.
Вкусно и ароматно!
Сладкото от цели смокини с канела на фурната е готово.