Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Ябълкови мъфини с поръска

Ябълкови мъфини с поръска

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Ябълкови мъфини с поръска
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
17/09/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
18
"Неустоими ябълкови мъфини с ароматна поръска от канела и кафява захар - истинска есенна разкошотия"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • бяла захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • ванилов екстракт - 1 ч.л.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • канела - 1 ч.л.
  • индийско орехче - 1/4 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • сода за хляб - 1/2 ч.л.
  • заквасена сметана - 1 ч.ч.
  • ябълки - 1 бр. сладка
  • За поръската
  • брашно - 3/4 ч.ч.
  • кафява захар - 1/2 ч.ч.
  • канела - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • масло - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват яйцата и захарта с помощта на миксер, докато се комбинират напълно. На струйка се налива олиото, след което се добавя ванилията.

В отделна купа се смесват брашното, канелата, индийското орехче, солта и содата за хляб.

С помощта на дървена лъжица се разбъркват сместа от брашно с мократа смес и заквасената сметана (или гъсто кисело мляко).

Добавят се нарязаната на кучета ябълка и отново се разбърква с лъжицата. Кексовата смес се рязпределя в хартиените кошнички за мъфини.

За поръската в купа се смесват брашното, кафявата захар, канелата, солта и нарязаното на парченца студено краве масло. С помощта на ръцете всички съставки се смесват, гокато станат на трохи.

Приготвената поръска се нанася равномерно върху мъфините, като се притиска леко към тестото.

Ябълковите мъфини се пекат около 25 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра на един от тях, излезе чиста.

Когато са готови, се изваждат от фурната и оставят да се охладят за около 10- 15 минути. След това внимателно се изваждат от формата за мъфини, за да се охладят напълно върху решетка.

Ябълковите мъфини с поръска са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: