Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Калкан на фурна с фенел и картофи

Калкан на фурна с фенел и картофи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Калкан на фурна с фенел и картофи
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Не забравяйте да предложете на гостите си и хубаво бяло вино към този перфектен печен клакан - Ризлинг, Совиньон блан, Албариньо или бяло вино от зоната на Аликанте и Валенсия."

Необходими Продукти

  • калкан - 1 риба 2 кг
  • фенел - 2 глави, пресен
  • картофи - 3 бр.
  • чесън - около 5 скилидки
  • зехтин - около 100 мл
  • лимон - на вкус
  • сол - на вкус
  • бяло вино - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Калканът е изключително вкусна риба, а приготвянето и на фурна е най- лесният начин да и се насладим.

Ако досега не сте я опитвали в комбинация с фенел, ви приканвам да го сторите - вкусът на печения калкан е страхотен!

Помолете в магазина да изчистят рибата или го направете сами като извадите вътрешностите и изрежете страничните перки и опашката.

Измийте добре калкана и направете напречни прорези по тъмносивата част (гърба). Те не трябва да стигат съвсем до костта, а ще служат за улеснение, за да се сготви по-бързо рибката и да ни служи за ориентир кога е готова.

Натрийте я със сол и зехтин и се заемете с фенела и картофите.

Почистете фенела го и нарежете на тънки ивици. Овкусете със сол, малко лимонов сок и зехтин и разпределете на дъното на голяма/ широка тава заедно с картофите, нарязани на филийки, и също овкусени с подправки по ваш избор и сол. Запечете зеленчуците за около 15 минути. Положете отгоре рибата, залейте с виното и поръсете с още зехтин.

Печете за около 1 час на 190-200 °C тъй като имаме 2килограмов калкан. Ако вашият е по-малък редуцирайте времето и се ориентирайте по процепите - калканът е готов, когато в тях няма събрана течност.

Малко преди да извадите от фурната, пригответе чипс от чесън, нарязан на филийки и запържен до златисто в останалия зехтин.

Поръсете готовата печена риба с чесънчето и сервирайте с резени лимон и гарнитура от фенела.

Не забравяйте да предложете на гостите си и хубаво бяло вино - Ризлинг, Совиньон блан, Албариньо или бяло вино от зоната на Аликанте и Валенсия.

Добър апетит с този перфектен калкан на фурна с фенел и картофи!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: