Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Маринована риба»Маринован чернокоп в буркани

Маринован чернокоп в буркани

Маринован чернокоп в буркани
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
3
"За всеки маринован чернокоп трябва да приготвите поне литър вино"

Необходими Продукти

  • чернокоп - 2 кг
  • морска сол - 500 г едра
  • черен пипер - 1 пакет на зърна
  • оцет - 1 бутилка ябълков
  • дафинов лист - 3 - 4 листа
  • олио - 500 мл
  • бахар - 5 - 6 зърна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рибата се почиства от вътрешностите, главата се отрязва. В тенджера се приготвя саламура от едра морска сол и вода, разбърква се докато се разтопи солта.

Поставя се рибата в саламурата и се притиска отгоре с чиния, така че да се покрие цялата. Оставя се да престои 24 часа в разтвора, после се отцежда.

В друг съд се смесва оцет и вода в съотношение 1 :1. Добавя се дафинов лист, бахар, черен пипер и се слага на котлона да заври, после сместа се охлажда.

Заливаме чернокопа с марината, притиска се и оставяме за 12 часа. Добре е оцетът да е ябълков, защото от друг вид оцет рибата може да промени цвета си. Отцежда се в гевгир. Загрява се 2-3 ч. ч. олио в дълбок съд и се запържва едно кубче хляб.

Оставяме да се охлади леко. Рибата се нарежда плътно в буркани от компот, заливаме със запърженото олио, бахар, черен пипер и дафинов лист.

Затваря се с капачка и съхраняваме на хладно. След 3 дни маринованата риба е готова да се сервира с лук и лимон. Много е вкусна и е страхотно мезе!

Маринованият чернокоп в буркани е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
56
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Добре е да се използва ябълков оцет и да не се разрежда с вода.Така ? се стяга от оцета .Добър апетит
04.12.2022 19:00
Анонимен
Анонимен
Оцета трябва да е винен, а не ябълков. Само бъркат хората с подобни рецепти, влез в Гугъл рецепти колкото искаш.
29.10.2022 19:21
Анонимен
Анонимен
Рецептата не написана правилно.
29.10.2022 19:20
Анонимен
Анонимен
Защото в рецептата не е написано как се прави саламурата със солта, и оцета трябва да е две части оцет, една част вода. Рецептата е фалш!
03.11.2021 20:05
1
Анонимен
Анонимен
Защо стана мека?Следвах всичко стъпка по стъпка
30.10.2021 14:26
1