Начин на приготвяне
В голяма купа се смесват топлото прясно мляко, маята, захарта и солта.
Сместа се разбърква покрива се с кърпа и се оставя да се активира маята.
В активираната мая се добавя яйцето, краве маслото, сминдуха и накрая брашното.
Меси се, докато тестото стане меко, гладко и нелепнещо.
Поставя се в намазана с мазнина купа, покрива се със стреч фолио и се оставя за 30 минути да втаса, докато тестото за хляб удвои обема си.
Докато тестото втасва, към разтопеното масло добавяме пресования чесън, сол и подправките. Разбърква се и се оставя настрани.
Втасалото тесто се изважда от купата върху набрашнен плот.
Разточваме тестото на правоъгълен блат. Разточения блат намазваме със сместа от разтопеното масло, чесъна и подправките.
Навиваме на руло и го нарязваме през 2 пръста разстояние. Нарязаните части слагаме в намазана с масло правоъгълна форма за кекс. Мажем отгоре с яйце.
Печем чесновия хляб в загряла фурна на 180 °C за 30 минути.
След като е готов чесновият хляб, го слагаме върху решетка да изстине.
Наистина перфектно - меко и вкусно чесново хлебче за всеки ден и всеки час ;)
Коментари