Начин на приготвяне
Ябълките си обелваме и настъргваме на едро ренде.
Поставяме ги в дълбок съд.
Отгоре си разпределяме захарта и изсипваме водата.
Поставяме на котлона и оставяме така да ври на средна температура.
При средна топлина се разтваря захарта, а това довежда до кипване.
След това намаляваме топлината и оставяме още за около 30 минути на слаб огън.
Получава се сироп, който става дебел, а рендосалите ябълки са прозрачни.
Времето за варене на ябълковото сладко зависи от разнообразието на ябълките и степента на тяхната зрялост.
След като е готов конфитюрът от ябълки, го пълним в бурканчета, докато е още топло, и обръщаме с капачката надолу.
Оставяме така, докато изстинат бурканчетата нацяло и тогава прибираме на студено.