Начин на приготвяне
За да приготвите тази вкусна и свежа торта Шарлота, първо, си пригответе крема, като затоплите 400 мл от млякото, захарта и ванилията, до степен на завиране.
В друг съд смесете царевичното нишесте и жълтъците. Разбъркайте до хомогенност и добавете останалите 100 мл от млякото.
Прибавете тази смес към горещото мляко на тънка струя, бъркайки непрекъснато.
Варете крема няколко минути, докато се сгъсти. Когато на повърхността се образуват балончета, кремът за торта е готов.
След това махнете от котлона и прибавете маслото и фино настъргана кора на половин лимон. Разбъркайте, докато маслото се усвои. Накрая прибавете 50 мл Лимончело.
Покрийте крема със стреч фолио и оставете да се охлади до стайна температура.
Щом кремът се охлади, разбийте с миксер 100 мл течна сметана до твърди връхчета.
Разбъркайте и маскарпонето и го прибавете на части към разбитата сметана.
Към вече охладения яйчен крем прибавете сметановия на части, бъркайки с шпатула.
Получава се вкусен и въздушен лимонов крем.
Кремът за тортата е готов и може да я сглобите, но преди това заделете в купа малка част от крема за декорация на бишкотената торта и го сложете в хладилник.
Изцедете сока на 1/2 лимон. Прибавете 2 лъжици захар и Лимончело и разбъркайте, докато захарта се разтвори напълно. След това прибавете около 1 чаша вода.
Пригответе си форма за торта със свалящ се борд 24-26 см.
Изрежете с нож единия от краищата на няколко бишкоти, които ще ви трябват за борда. Изрезките запазете за запълване.
Потапяйте бишкотите за кратко само от едната страна в лимонената вода и ги редете, първо, по борда на формата, а след това и по дъното.
Покрийте бишкотите с половината от крема, след това повторете отново с ред бишкоти и завършете тортата с останалия крем.
Приберете в хладилник за 1 час.
След това декорирайте със заделения крем, който сложете в пош със звездовиден накрайник.
Поръсете Шарлотата с малко какао и върнете тортата в хладилника за една нощ или поне за 7-8 часа.
На следващия ден може да се насладите на тази изключително свежа и вкусна лимонова Шарлота.
Да ви е сладко!