Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Домашен кекс с какао и орехи от 80-те

Домашен кекс с какао и орехи от 80-те

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Домашен кекс с какао и орехи от 80-те
Снимка: Ivelina
1 / 2
10/11/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
14
"Сервирайте парче кекс с орехи с безалкохолно или чаша сок. Кексът е разкошен и прекрасен спомен от детството ми"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • бяло брашно - 2 ч.ч. хубаво качество
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 10 с.л.
  • бакпулвер - 10 г
  • ванилия - 3 пакетчета 3 г
  • какао - 2 с.л. на прах
  • орехи - 1 ч.ч. сурови (стафиди) по желание
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Счупете яйцата в дълбока купа и прибавяйте по малко захарта, като разбърквате сместа с миксер.

След като сместа увеличи своя обем, прибавете брашното, олиото, бакпулвера и ванилията.

Разбъркайте сместа механично без миксер. Разделете сместа на две части, като в едната сложите какао на прах.

Намажете формата за кекс с олио и я поръсете отгоре с брашно.

Изсипете, първо, бялата смес, след това орехите и върху тях кафявата смес.

Орехите натрошете с ръце на едри парченца, не ги мелете - нека се усеща ядката.

Кексът с орехи се пече около 50 минути на 180 °C. Ако фурната ви е слаба - на 200 C.

За да разберете дали е опечен какаовият кекс, забучете тънка клечица в кекса. Ако по нея няма полепнала смес значи, сладкишът е готов.

Обърнете готовия кекс върху специален поднос и го наръсете с пудра захар.

Сервирайте парче домашен кекс с какао и орехи от 80-те с безалкохолно или чаша сок. Кекса е разкошен и прекрасен спомен от детството ни!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Страхотен кекс
11.11.2022 06:31