Портокалопита

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5176k1k3k5
Портокалопита
Снимка: Людмила
1 / 3
19/11/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Излишно е да казваме колко е вкусно това сиропирано гръцко изкушение"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • захар - 1 чаша
  • прясно мляко - 100 мл
  • брашно - 1 чаша
  • бакпулвер - 1 бр. (10 г)
  • портокал - 1 бр. (сварен и пасиран)
  • олио - 1/2 чаша
  • кори за баница - 400 г
  • За сиропа
  • вода - 1 чаша
  • захар - 1 чаша
  • портокалов сок - 1 чаша
  • За декорация
  • портокал - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо сварих портокала, за да омекне хубаво и след това го пасирах на пюре. Разредих го с чаша от водата, в която е варен портокалът.

Тук е мястото да отбележа, че портокалът трябва да е добре измит, био или пък да е престоял в студена вода със сода бикарбонат за половин час. След това обилно изплакнете със студена вода!

Смесих в дълбока купа яйцето и захарта, прясното мляко и разбих добре. Добавих пюрето от портокала, бакпулвера и брашното.

Следват олиото и накъсани на парченца кори за баница, които е по-добре да бъдат запечени предварително до розово, но аз не го направих.

Така подготвената смес изсипах в намазана обилно с олио тава с размери 30х40 см. Отгоре върху сместа поставих колелца от портокал, излишно е да казвам, че е добре измит преди това.

Пекох на 170 градуса докато се надигна и запече по краищата. След това увеличих на 200 да се запече хубаво отгоре.

Готовият десерт залях с охладения сироп.

Получи се много вкусен сиропиран сладкиш!

Портокалопитата е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: