Начин на приготвяне
Първо сварих портокала, за да омекне хубаво и след това го пасирах на пюре. Разредих го с чаша от водата, в която е варен портокалът.
Тук е мястото да отбележа, че портокалът трябва да е добре измит, био или пък да е престоял в студена вода със сода бикарбонат за половин час. След това обилно изплакнете със студена вода!
Смесих в дълбока купа яйцето и захарта, прясното мляко и разбих добре. Добавих пюрето от портокала, бакпулвера и брашното.
Следват олиото и накъсани на парченца кори за баница, които е по-добре да бъдат запечени предварително до розово, но аз не го направих.
Така подготвената смес изсипах в намазана обилно с олио тава с размери 30х40 см. Отгоре върху сместа поставих колелца от портокал, излишно е да казвам, че е добре измит преди това.
Пекох на 170 градуса докато се надигна и запече по краищата. След това увеличих на 200 да се запече хубаво отгоре.
Готовият десерт залях с охладения сироп.
Получи се много вкусен сиропиран сладкиш!
Портокалопитата е готова.