Начин на приготвяне
Брюкселското зеле се измива много добре и се почиства от листата и кочана, който става след листата.
Морковите се измиват и обелват.
Прясната салвия, пресен риган и магданоз се измиват с клонките, като листата не се отделят от клонките.
Брюкселското зеле и морковите се слага в плик за печене, като не се нарязват.
Прибавят се целите клонки от прясна салвия, риган, магданоз, маслото и солта.Вода не се прибавя. Пликът се завърза.
Зеленчуците се пекат 40 минути на 200 градуса, след което брюкселското зеле и моркови се изваждат от плика в купа.
Лимонът се изцежда. Лимоновият сок се разбърква със зехтина много добре.
С дресинга се заливат брюкселското зеле и моркови и се разбъркват много добре. Оставят се 20 минути в дресинга.
Кората на лимона се измива много добре и се нарязва на дребни квадратни парченца.
Морковите се нарязват на тънки солети.
В чиния се нареждат брюкселско зеле и солети от моркови.
Отгоре се набождат с клечки за зъби, на върха на които се слагат парченца лимонова кора.
Брюкселското зеле с моркови по провансалски е готово.