Начин на приготвяне
Лукът се почиства, нарязва на ситно и се запържва в 3 с.л. олио. Щом промени цвета си, се добатят нарязаните на кубчета моркови, пипер и тиквичка.
Разбъркват се зеленчуците на няколко пъти за около 5 минути. След това се добавя брашното и енергично се разбърква, за да не остане на бучки.
Към задушените заленчуци се прибавя една консерва сварен и отцеден грах /около 800 г/. Прибавя се вода, за да покрие зеленчуците.
След като заври яхнията с грах се добавя доматеното пюре и 1 чаена лъжичка сол. Подправя се с червен и черен пипер.
Оставя се да ври до напълно сваряване на зеленчуците и извиране на част от течността.
Около 10 минути преди да се изключи яхнията, се прибавя ситно нарязаният магданоз, като една част от него се оставя за непосредствено поръсване преди сервиране на постната яхния.
Грах яхния със зеленчуци е идеално хапване за обяд или вечеря по време на пости