Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Ципура с праз на фурна

Ципура с праз на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ципура с праз на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
26 мин.
Общо
41 мин.
Порции
4
"Готовата ципура с праз на фурна оставете за около 5 минутки извън фурната и след това поднесете с чаша бяло вино. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • ципура - 2 средно големи риби
  • праз - 2 стръка
  • чесън - 1 глава
  • бяло вино - 120 мл
  • лимони - 1 бр.
  • черен пипер - на вкус (или бял пипер)
  • сол - на вкус
  • зехтин - около 8 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете рибите, измийте ги и оставете върху дебел пласт кухненска хартия, за да се отцедят от влагата.

Натрийте ги хубаво със зехтин, сол, пипер и поръсете с лимонов сок. Докато престоят за около 20 минути, се заемете със праза и чесъна.

Обелете, почистете праза и нарежете на парчета от по 7-8 см. Ако стръковете са много дебели, може да ги цепнете на две или на четири по дължина.

Скилидките чесън оставете небелени, само ги смачкайте леко с длан.

На дъното на намазнена тавичка сложете няколко кръгчета лимон и върху тях разположете ципурите. Може да пъхнете в коремчетата им скилидки чесън и резени лимон.

Отстрани и между рибите разпределете останалия чесън и праза. Посолете, поръсете с още зехтин, пипер и полейте с виното ( може и малко вода).

Печете ципурата на фурна на 190 °C с вентилатор, докато празът е хубаво омекнал, а рибките са хванали лек златист загар. Времето за печене е различно според големината на ципурата. Готова е, когато окото ѝ стане млечно бяло.

Готовата ципура с праз на фурна оставете за около 5 минутки (извън фурната) и след това поднесете с чаша бяло вино.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: