Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Турски вити банички

Турски вити банички

Турски вити банички
Снимка: Росица Петрова
2 / 12
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Турски вити банички, които си заслужават всяка хапка! Запазете тази рецепта"

Необходими Продукти

  • кори за баница - около 300 г 2 бр. кръгли
  • яйца - 3 бр. М
  • кисело мляко - 100 г
  • сода - 1/2 ч.л.
  • олио - 100 мл
  • сирене - 200 г
  • масло - 30 г
  • сусам - 1 с.л. за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези неустоими вити банички ползвах турски кръгли кори, печени на сач. Корите са с диаметър около 50-60 см.

Всяка кора разрязах на 4 равни части и така се получиха 8 триъгълника.

Наредих ги един върху друг.

В купа смесих киселото мляко и содата. Разбърках и щом шупна, прибавих яйцата, предварително разбити, и олиото.

В друг съд натроших сиренето.

Намазах всеки от триъгълниците с по 3 с.л. от яйчено-млечната смес и поръсих натрошено сирене в широкия край на всяка кора.

Навих на рехаво руло, след това усуках двата края и завих на охлюв.

Наредих баничките в тава, намазана с малко олио, на разстояние една от друга.

Намазах ги с останалата смес, поръсих с черен сусам и сложих по парче масло в центъра на всяка турска баничка.

Оставих баничките да престоят 10 минути, а през това време загрях фурната на 180 °C.

Пекох турски вити банички 30 минути до хубав златист загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица Маринова
Росица Маринова
Баничките са разкошни , само не им сложих сусам отгоре ,тъй като децата ми на този етап не го ядат :) , но вече станаха любими за закуска в моето семейство !
08.06.2024 13:54
1
1
Покажи всички подкоментари