Начин на приготвяне
От малко топла вода, захарта и две лъжички брашно правим кашичка, в която нарушаваме маята. Разбъркваме до нейното разтопяване и оставяме настрани да започне да действа.
В тава пресяваме брашното, добавяме и кафена лъжичка сол.
С ръце правим кладенче и вътре изсипваме шупналата кашичка с мая и разтопеното масло. Отделно разбъркваме двете цели яйца и един белтък (жълтъка отделяме за намазването на приготвените домашни банички) на пяна и добавяме в кладенчето.
Месим тестото до получаване на меко тесто. Ако имате нужда, добавете още брашно.
Приберете тестото за домашните банички на топло, за да втаса и удвои размера.
След около час то е готово. Размесете го няколко пъти и го разделете на 9 равни топки. Всяка от тях се навива на баничка.
А помощта на точилка разточваме тестото. В единия край наръсваме с настърганото сирене и завиваме на охлювче. Така постъпваме и с останали 8 топки.
Всички вити банички подреждаме в тава. Оставяме ги отново да втасат за втори път. Отгоре манаваме с разбития жълтък.
Печем е предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин.
Щом поизстине, разделяме домашните вити банички от миналото на порции и са готови да бъдат поднесени за закуска или за следобедна такава.