Начин на приготвяне
Приготвя се магданозено песто. Магданозът се измива. Отстраняват се дръжките и се слага в блендера. Добавят се орехите, зехтина, скилидката чесън. солта и черния пипер. Блендира се. Пестото е готово.
Подготвя се овесеното мляко. Овесените ядки се слагат в блендера. Добавя се водата и се блендира. Сместа се прецедете с фина цедка.
Отмерват се 700 мл за питката. Към него се добавя ябълковият оцет. Оставя се за 10 минути.
През това време в тава се пресяват двата вида брашно. Прави се кладенче посредата. Добавят се солта, захарта, содата бикарбонат и готовото овесено мляко. Започва да се омесва тесто, като постепенно се взима от страничното брашно.
Когато сместа добие плътност, се прехвърля на плота с останалото брашно и се доомесва. Готовото тесто се оставя да почине 10 минути.
Плота и точилката се набрашняват. Тестото се разточва в правоъгълник, като трябва да стане възможно по-дълго. Намазва се с магданозено песто и се навива на руло. Разпъва се още.
Рулото се разрязва на 2 през средата. Всяка половина се разрязва на още 2 през средата. Всяка от частите се разпъва още, ако може. Всяко парче руло се разрязва на 2 посредата по дължина.
Фурната се пуска да загрее на 220°C. Подготвя се намазнена тава. Оплита се питката. Двете най-дълги парчета се оставят за накрая. Нареждат се 3 парчета успоредно едно до друго. Върху тях се нареждат в противоположната посока още 3 парчета и се оплита мрежовидно.
Останалите 2 парчета се разпъват и заобикалят оплетените парчета. Готовата питка се пече 15 минути на 220 °C. След това фурната се намаля на 200°C и се пече още 20-30 минути.
Когато е готова питката за Бъдни вечер, се поръсва с малко вода и се завива, за се задуши за 5 минути. Изкарва се върху решетка, за да не стане влажна отдолу.
Още топла по традиция най-възрастния на трапезата разчупва постната питка и раздава на всеки по парче, като оставя едно и за Исус Христос.
Постната питка с магданозено песто не е традиционна, но е в напълно в духа на трапезата на бъдни вечер.