Начин на приготвяне
Смесете топлата вода, маята и захарта, оставете настрани за няколко минути да шупне.
След което прибавете зехтина, част от пресятото брашно и солта, разбъркайте.
Започнете да добавяте останалото брашно и замесете еластично и малко твърдо тесто.
Поставете тестото в купата, завийте със стреч фолио и оставете за 45 минути да втаса.
Разделете втасалото тесто на 10 еднакви по големина топчета, леко притеснете всяко топче с ръце на малка питка и отново завийте за 30 минути.
Върху обилно поръсен плот с брашно разточвате всяко топче на тънка (почти прозрачна) кора.
Изберете тиган с незалепващо покритие с диаметъра на корите, нагрейте много добре и печете плоските питки една по една (без да мажете тигана с мазнина) за около 30-40 секунди, от двете страни.
Горещите дюнер питки покрийте с влажна памучна кърпа.
Съхранявайте арабските питки за дюнер в найлонов плик след пълното им охлаждане.
Коментари