Начин на приготвяне
Лимонов блат:
Постелете (20 см) форма за торта с хартия за печене или намажете със спрей за печене.
Загрейте фурната до 165 градуса, вентилаторът е изключен.
Пригответе 2 големи купи за смесване и отделете жълтъците от белтъците.
В малка тенджера разтопете маслото (или в микровълнова) и го оставете настрана.
С помощта на електрически ръчен миксер или стоящ миксер, снабден с приставка за разбиване, добавете 65 г (⅓ чаша) захар към яйчните жълтъци. Разбийте, докато тестото стане бледо и пухкаво. Отнема около 3 до 5 минути.
Пресейте брашното, бакпулвера, содата и солта върху жълтъчната смес. Разбъркайте, докато се смеси. Тестото трябва да е зърнесто.
Добавете разтопено масло, лимонов сок и лимонова кора. Разбъркайте. Тестото трябва да е пухкаво и въздушно.
В другата купа разбийте белтъците с 50 г (¼ чаша) захар: разбийте белтъците с електрически ръчен миксер, снабден с приставката за разбиване. Когато започнат да стават на пяна, добавете постепенно захарта и разбийте до меки връхчета.
Добавете ⅓ от белтъците към жълтъчната маса. С шпатула прегънете до пълно поемане.
Добавете останалите белтъци и внимателно разбъркайте, докато се смесят добре. Уверете се, че сте нежни, за да не издуете тестото!
Изсипете тестото в подготвената тава. Разнесете равномерно.
Печете за 35 минути при 165 градуса, вентилаторът е изключен, или докато поставената клечка за зъби излезе чиста.
Оставете тортата да се охлади във формата за 5-10 минути. След това прехвърлете върху решетка за охлаждане. Оставете да се охлади напълно.
Лимонов крем:
Нарежете маслото на кубчета. Заделете. Нарежете лимоните на две и ги набодете с вилица. Изстискайте лимоните, за да извлечете сока.
На слаб до среден огън пригответе двоен съд с малко вода, за да къкри в тенджерата.
В голяма купа разбийте заедно яйцата, жълтъка и захарта, докато се смесят напълно.
Добавете лимоновия сок. Разбъркайте. Ако искате по-гъст лимонов крем, в малка купа смесете лимоновия сок и царевичното нишесте, докато се разтворят напълно. След това го добавете към яйчената смес и разбъркайте.
Поставете купата върху двойния съд (водна баня) и гответе, като непрекъснато разбърквате с бъркалка, докато се сгъсти и стане с консистенция, подобна на пудинг. Отнема от 7 до 10 минути (кремът ще продължи да се сгъстява, докато се охлажда).
Свалете от котлона, добавете маслото веднага и го оставете да се разтопи за 2 до 3 минути.
Разбъркайте, докато маслото се разтопи напълно и се смеси. В началото лимонът изглежда пресечен, не се притеснявайте, това е нормално, продължете да разбивате, докато сместа стане гладка.
Прехвърлете лимоновия крем в купа или буркан. Покрийте с найлоново фолио, като се уверите, че докосва повърхността на крема.
Оставете вашия лимонов крем на плота за 15-20 минути. Прехвърлете в хладилника за около 2 часа или докато стегне преди нанасяне на тортата.
Ще използвате около 1/2 до 2/3 от лимоновят крем/кърт. Използвайте останалия крем върху палачинки или намажете сутрешните си тостове.
Швейцарски меренг:
На слаб до среден огън пригответе съд с няколко милилитра вода, за да къкри в тенджера. Поставете белтъците, захарта и солта в купа. Разбийте, за да се комбинират.
Поставете купата за смесване със сместа от яйца и захар върху кипящата вода. Уверете се, че водата не докосва дъното на купата.
С гъвкава шпатула или бъркалка разбърквайте непрекъснато яйцата, докато захарта се разтвори - отнема около 4-5 минути. Когато разтриете сместа между пръстите си, тя не трябва да има зрънца.
Свалете от огъня и прехвърлете в купата на миксера, снабдена с приставката за разбиване. При висока скорост разбийте, докато меренгът може да задържи твърди върхове. Отнема от 5 до 12 минути.
Когато меренгът е готов, използвайте веднага.
Сглобяване на тортата:
Разбъркайте лимоновия крем, за да се разхлаби. Намажете една трета върху долния слой на тортата. Вземете 1 чаша меренг и покрийте с него крема. Повторете с другия блат на тортата.
Покрийте страните на тортата с меренг. Завършете горната част, като просто завъртите меренга с шпатула. При желание може да се шприцова с помоща на торбичка и пош.
Има два начина за запичане на тортата с лимонов меренг. Ако ще го печете във фурната, поставете го върху топлоустойчива тортена чиния. Тортата ще остане във фурната само за няколко минути. Поставете решетката на фурната на най-ниското стъпало на фурната.
Загрейте предварително вашия до висока температура. Вторият начин е да използвате малка горелка за печене. Аз използвах горелка.
Първо обгорих страните на тортата и след това горната част.
Ако решите във фурната, оставете вратата открехната и я наблюдавайте внимателно.
Тортата, покрита с меренг, сложете във фурната. Може да премине от покафеняване до изгоряло за няколко секунди. Само горната част ще покафенее. Страните остават бели. Горната част на тортата с лимонов меренг се запича.
Ако искате да запечете страните, ще трябва да го направите с малка горелка.
Съхранявайте тортата в хладилника, ако ще стои повече от няколко часа. Важно е тази торта да се сервира на стайна температура.
Тази торта с лимонов меренг е много богата, така че тортата може да сервира до 12 души.
Забележка: По желание целувчената торта може да бъде замразена цялата. Размразете в хладилника ден преди сервиране. Можете по желание да добавите и ядки върху крема.
Празничната торта с лимонов меренг е готова.