Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова Торта»Празнична шоколадова торта с кафе мус

Празнична шоколадова торта с кафе мус

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Празнична шоколадова торта с кафе мус
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
02/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
12
"Великолепна шоколадова торта, която просто няма нужда от представяне"

Необходими Продукти

  • БЛАТОВЕ
  • брашно - 300 г
  • яйца - 3 бр.
  • кафява захар - 300 г
  • ванилова захар - 10 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • вода - 250 мл гореща
  • олио - 250 мл
  • сода - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • какао - 80 г
  • КАФЕ МУС
  • черен шоколад - 200 г (минимум 60 % какао)
  • млечен шоколад - 100 г
  • сладкарска сметана - 500 мл
  • кафе - 1 ч.л. инстантно
  • кафява захар - 3 с.л.
  • маскарпоне - 250 г
  • ЗА СИРОПИРАНЕ
  • прясно мляко - 200 мл
  • кафе - 1 ч.л. инстантно
  • ГЛАЗУРА
  • черен шоколад - 100 г
  • сметана - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази вкусна шоколадова торта е необходимо да направите първо блатовете.

В купа смесете всички сухи съставки (брашно, какао, сода и бакпулвер). Брашното и какаото предварително пресейте.

В друг съд разбийте яйцата, кафявата захар и ваниловата захар с миксер на високи обороти до образуване на пухкав крем.

Прибавете последователно олиото и прясното мляко, като разбърквате след всеки добавен продукт.

Добавете също сухите съставки на няколко пъти, бъркайки с шпатула. Накрая прибавете горещата вода.

Покрийте 2 тави с диаметър 28 см с хартия за печене и разпределете сместа за блатовете в тях.

Сложете да се пекат в загрята фурна на 170°С с вентилатор за 15-17 минути или до суха клечка.

Готовите блатове охладете върху решетка.

Докато блатовете се пекат, пригответе крема за тортата.

Загрейте 250 мл от сметаната и 1 лъжичка нескафе до степен на завиране.

Прибавете към тях начупени на парчета шоколадите и 3-4 лъжици кафява захар.

Разбъркайте, докато шоколадът и захарта се разтопят напълно.

След това оставете да се охлади до стайна температура.

В друг съд смесете останалата сметана (250 мл) и маскарпонето. Разбийте ги с миксер до пухкав крем.

Когато шоколадовата смес е вече охладена я смесете с разбитата сметана, като прибавят по лъжица и бъркайки с шпатула, за да се запази въздушността на муса.

Затоплете 200 мл прясно мляко и разтворете в него 1 ч. л. нес кафе. Може да подсладите с 2-3 лъжици захар. Аз не добавих.

След това може да сглобите тортата.

Поставете един блат в подходяща чиния и го сиропирайте с млякото с кафето.

Отгоре намажете с 1/2 от кафе муса.

Сложете втория блат, отново сиропирайте и измажете цялата торта с останалия мус, след което приберете в хладилник за няколко часа, най-добре за една нощ.

На следващия ден пригответе глазурата, като загреете 100 мл сметана и начупите в нея шоколада. Разбъркайте до гладък шоколадов ганаш.

С този ганаш залейте тортата и декорирайте според вкуса ви.

Аз използвах няколко домашни бонбони, пресни малини и малко смлян шамфъстък.

Върнете тортата в хладилник за още 1 час и след това е готова за сервиране.

Празничната шоколадова торта с кафе мус е готова.

Източник: Lussi s World of Artcraft

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: