Начин на приготвяне
За блата: Смесете сухите продукти за блата. Разбъркайте добре яйцата, олиото и айрана и ги добавете към сухата смес. Налейте и горещото кафе и разбийте добре до получаване на гладка смес.
Разделете сместа на три части. Сипете в застлана с хартия форма за торта и изпечете три блата в загрята предварително фурна на 180 градуса, до суха клечка. Оставете блатовете да се охладят.
За крема: Заквасената сметана разбъркайте добре с пудра захар с миксер. Млечния шоколад разтопете на водна баня. За целта го начупете на парченца и сложете в малък съд над друг съд с вода, която се грее на огъня.
Оставете леко да се охлади. При непрекъснато разбиване на сметаната добавете разтопения млечен шоколад на тънка струйка. Вафлите натрошете на дребно и ги добавяме към сметановия крем.
Сглобяване на тортата: Поставете единия блат върху поднос и намажете с 1/3 от крема. Редувайте блат – крем. Цялата торта се намазва с останалия крем.
Пригответе глазурата, като отново на водна баня сложите да се разтопи черният шоколад с една супена лъжица олио за гланц. Излейте в средата на тортата разтопения шоколад и накланяйте леко, за да се разпредели равномерно.
Украсете по желание. Тук нарисувах пеперуди с разтопен бял шоколад. Сипете го в малка фунийка от хартия за печене с малко отрязано връхче. Рисувайте, след като тъмният шоколад се е стегнал. Можете да ползвате също шоколадови дражета, както и кубчета ананас и филирани бадеми, предварително леко запечени.