Торта Бомба

Michaela BerovaMichaela Berova
Чирак
3725448
Торта Бомба
Снимка: Michaela Berova
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Торта Бомба...направете я и ще разберете защо е кръстена така"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1.5 ч.ч.
  • брашно - 1.5 ч.ч.
  • мед - 1.5 с.л. течен
  • бакпулвер - 1.5 с.л.
  • сол - щипка
  • За крема
  • сметана - 800 г
  • захар - 1.5 ч.ч. (ако сметната не е подсладена)
  • мед - 2 с.л. течен
  • желатин - 20 г
  • сушени сини сливи - 25 бр.
  • коняк - 5 с.л. или ром
  • орехи - (по желание)
  • ванилов крем - 1 пак. на прах (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сливите се накисват с коняка (рома) + гореща вода, така че да ги покрие течността. Оставят се така за 2-3 часа.

Разбиват се яйцата със захарта, добавя се медът, след това брашното, бакпулвера и солта. Пече се на 180°C в тава 24-26 см. След като изстине, блатът се разрязва на две половини.

Желатинът се разтваря в 100-150 мл студена вода. Разбива се сметаната със захарта и меда. Накиснатият желаният се загрява ди пълното му разтваряне на тих огън.

Смесва се със сметаната (* ако сметаната ви е достатъчно плътна и твърда, може да не ползвате желатин).

Във форма за торта или ринг, се слага първият блат. Напоява се със сироп, направен от коняка и водата от сливите + 100 г захар.

Върху него се изсипва половината от крема, а върху него се нареждат сливите. Отгоре се слага втория блат и се напоява с останалата част от сиропа и се залива с останалата част от крема.

Оставя се една нощ в хладилника сметановата торта, след което се измазва с ванилов крем (готов на прах) и се облепва с орехи (по желание) или се украсява по желание торта Бомба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: